Wat is Panorama 2.030?


Utrecht groeit gestaag… van een provinciestad tot een middelgrote Europese stad. Utrecht verandert en Utrechters veranderen hun stad. Daar willen we de komende tijd graag extra aandacht aan besteden door de verhalen van en over Utrechters, in het verleden, nu en in de toekomst op te halen en te verbinden. We willen op zoek naar nieuwe mogelijkheden die Utrechters voor zichzelf en andere stadsgenoten zien. Hoe kunnen we daar samen vorm en inhoud aan geven? Panorama 2.030 brengt tal van initiatieven op dit gebied samen, organiseert het gesprek erover en wil de feitelijke toekomst inspireren. Panorama 2.030 is de lange termijn ontwikkeling waarin Utrechters op zoek gaan naar hun gemeenschappelijke toekomst.

Utrecht groeit naar een stad van 400.000 mensen. Dat betekent dat de stad keuzes moet maken op het gebied van wonen, leven en recreëren. Wat vind jij belangrijk voor Utrecht? Hoe ervaar jij de stad? Hoe woon je? Hoe leef je? Hoe recreëer je het liefst? Wat vind je belangrijk in de stad en wat is er nodig in de toekomst? Wat wil je behouden, en wat wil je erbij? En hoe zou je daar iets aan willen bijdragen? Daar zijn we benieuwd naar!

De stad kent vele dimensies, onontdekte mogelijkheden en vele potentiele richtingen waarin ze zich zou kunnen ontwikkelen. Die willen we met elkaar ontdekken en daarbij is het ene verhaal niet beter of belangrijker dan het andere. Voor alles willen we met Panorama 2.030 de verhalen met elkaar verbinden, zodat ideeën en wensen elkaar kunnen aanvullen; Het doel is immers het zoeken naar de stad die we samen willen. Dat gaat niet altijd van vandaag op morgen, maar een zelfbewuste stad heeft de toekomst! Dat is zeker …

vrijdag 6 juni 2014

Dag van de Architectuur 2014

 
Op 21 en 22 juni vindt de Dag van de Architectuur plaats. In het hele land kunt u zich onderdompelen in de wereld van architectuur en stedenbouw. In Utrecht kunt u deelnemen aan verrassende stadsexpedities, spraakmakende open huizen en inspirerende lezingen en exposities.

Het thema dit jaar is 'Mensen maken de stad'. Het zijn niet langer alleen de grote instituties die de stad vormgeven. Steeds vaker nemen stadsbewoners zelf het initiatief om de stad aantrekkelijker en leefbaarder te maken. Utrechtse stadsmakers nemen u mee in de zoektocht om hun stadsdromen te verwezenlijken.

Te midden van de verkeerschaos op het Westplein toont beeldend kunstenaar Anna van Suchtelen in het sprookjesachtige Paviljoen pOp haar wonderkabinet van dromen. De kassen van de Koningshof nodigt u uit voor een streekpicknick. In de Werkspoorkathedraal, een industriële parel verborgen in het Cartesiusgebied, kunt u struinen over een creatieve markt. Expodium en MeerMerwede nemen u mee op een nachtelijke dwaaltocht door de stedelijke rafelrand langs het Merwedekanaal. In Leidsche Rijn is de prachtige parktuin De Vlinderhof geopend. Aan het eind van de dag kunt u in Architectuurcentrum Aorta een kenniscafé bijwonen waarin inspirerende spreker met elkaar in gesprek gaan over de rol van (ruimtelijk) ontwerpers in een maatschappij waarin iedereen - van groot tot klein - invloed uitoefent.

Op zondag is het Stationsgebied podium voor de Dag van de Architectuur. In TivoliVredenburg geven Herman Hertzberger, Patrick Fransen, Thijs Asselbergs, Jo Coenen en Pieter Bannenberg (NL Architects) een lezing over 'hun' gebouw. Archiprix Nederland exposeert het beste werk van aanstormend ontwerptalent in de hal van het nieuwe Stadskantoor.

Het volledige programma van de Dag van de Architectuur Utrecht 2014 kunt u hier raadplegen.

Wilt u op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief van Aorta, like onze facebookpagina of volg de Dag van de Architectuur Utrecht via twitter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten