Wat is Panorama 2.030?


Utrecht groeit gestaag… van een provinciestad tot een middelgrote Europese stad. Utrecht verandert en Utrechters veranderen hun stad. Daar willen we de komende tijd graag extra aandacht aan besteden door de verhalen van en over Utrechters, in het verleden, nu en in de toekomst op te halen en te verbinden. We willen op zoek naar nieuwe mogelijkheden die Utrechters voor zichzelf en andere stadsgenoten zien. Hoe kunnen we daar samen vorm en inhoud aan geven? Panorama 2.030 brengt tal van initiatieven op dit gebied samen, organiseert het gesprek erover en wil de feitelijke toekomst inspireren. Panorama 2.030 is de lange termijn ontwikkeling waarin Utrechters op zoek gaan naar hun gemeenschappelijke toekomst.

Utrecht groeit naar een stad van 400.000 mensen. Dat betekent dat de stad keuzes moet maken op het gebied van wonen, leven en recreëren. Wat vind jij belangrijk voor Utrecht? Hoe ervaar jij de stad? Hoe woon je? Hoe leef je? Hoe recreëer je het liefst? Wat vind je belangrijk in de stad en wat is er nodig in de toekomst? Wat wil je behouden, en wat wil je erbij? En hoe zou je daar iets aan willen bijdragen? Daar zijn we benieuwd naar!

De stad kent vele dimensies, onontdekte mogelijkheden en vele potentiele richtingen waarin ze zich zou kunnen ontwikkelen. Die willen we met elkaar ontdekken en daarbij is het ene verhaal niet beter of belangrijker dan het andere. Voor alles willen we met Panorama 2.030 de verhalen met elkaar verbinden, zodat ideeën en wensen elkaar kunnen aanvullen; Het doel is immers het zoeken naar de stad die we samen willen. Dat gaat niet altijd van vandaag op morgen, maar een zelfbewuste stad heeft de toekomst! Dat is zeker …

maandag 16 juni 2014

Duurzame gastvrijheid in Utrecht krijgt extra impuls

Negen Utrechtse ondernemers leveren vanaf nu een belangrijke bijdrage aan duurzame gastvrijheid in de stad. Zij sluiten zich aan bij de zeventien hotels, congreslocaties en musea die al in 2011 de eerste duurzame afspraken maakten in hun sector. Met de ondertekening van het convenant Duurzame Hospitality is de eerste stap gezet. Doel: gezamenlijk werken aan CO2-reductie en duurzaam ondernemen.

De nieuwe deelnemers zijn: BCN Utrecht, Mereveld, Malie Hotel Hampshire Classic, Paushuize / Huize Molenaar, NMC Utrecht, Beatrix Theater, Mother Goose Hotel, Restaurant De Kleine Baron, Anafora Parkrestaurant. De gemeente verduurzaamt ook haar eigen gastvrije locaties, zoals Fort de Gagel en de stadsboerderijen. Voor Fort de Gagel ondertekent de wethouder.

Wethouder Lot van Hooijdonk: “Het is duidelijk dat samenwerking hele praktische kennis oplevert. Samen ontdek je welke LED-spotjes goed zijn en wissel je know how uit over verlaging van waterverbruik en het energiezuinig maken van monumentale panden. Ik vind het heel bemoedigend dat de deelnemers zelf aangeven dat de bijeenkomsten voor hen een stok achter de deur zijn om bezig te blijven met besparing op energie, afval en inkoop.”

Het Green Key keurmerk halen is een van de doelen van de samenwerking. Green Key is een internationaal keurmerk voor duurzame locaties zoals hotels, congreslocaties, musea en dagattracties. In de sector wordt door zakelijke klanten steeds vaker geselecteerd op de duurzaamheid van locaties. Bijna alle Utrechtse  deelnemers behaalden de afgelopen jaren dit keurmerk.

De volgende organisaties tekenden het convenant al in 2011: Apollo Hotel, Aristo Accommodaties, Carlton President Hotel, Centraal Museum, Chambres en Ville, Courthotel City Centre Utrecht, De Fabrique, Grand Hotel Karel V, Het Vechthuis, Hotel Mitland, Jaarbeurs Utrecht, Museum Speelklok, Mary K Hotel, NH Utrecht / NH Centre Utrecht, Park Plaza Hotel, Stadskasteel Oudaen, Toerisme Utrecht / Domtoren.

Stichting Stimular is projectleider namens de gemeente Utrecht. Stichting KMVK biedt ondersteuning bij Green Key en geeft inzicht in de resultaten, zoals besparing op energieverbruik, waterverbruik en kosten per bezoeker. De gemeente verstrekt subsidie aan deelnemers die investeren in een milieudoorlichting om het Green Key keurmerk te halen.

Het convenant Duurzame Hospitality is onderdeel van het
programma Utrechtse Energie van de gemeente Utrecht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten